Kouluttamalla AV-alan osaajia ja sidosryhmiä luodaan työvoimaa, joka osallistuu aktiivisesti vihreämpään tuotantoon.
Elokuvateollisuudella on huomattava hiilijalanjälki, joka syntyy asiantuntijoiden mukaan erityisesti matkustamisesta eri puolilla maailmaa, generaattoreista ja voimakkaasta valaistuksesta. Lisäksi tuotantovaiheiden hajauttaminen luo päästöjä. Suuren budjetin elokuvien ja televisio-ohjelmien esituotanto, tuotanto ja jälkituotanto tehdään useissa paikoissa.
Maanantai 17.10.2022 klo 12:16
Pieniltä tuntuvista seikoista syntyy yllättäviäkin päästöjä. Tuotantojen käsikirjoituksia tulostetaan paperille useita kappaleita, usein muovipakkauksissa olevia valmisaterioita ja juomia käytetään pitämään näyttelijät ja kuvausryhmät ravittuina ja nesteytettyinä ja tuotantoihin valmistettava tai hankittava rekvisiitta ja asut heitetään usein pois käytön jälkeen.
Tuotantoryhmä voi vaikuttaa itse moniin seikkoihin toimiakseen ympäristöä ajatellen, kuten tulostuspaperin käyttöön, mutta kaikkiin päätöksiin ja valintoihin ei voi itse vaikuttaa. APFI ry:n kestävän kehityksen hankepäällikön Anne Puolanteen sanoin ”tuottajan vastuuta ei ole muuttaa sitä, miten Suomen metsätalous toimii”. Hänen mukaansa on myös selvää, että päästöjä tulee väistämättä, mutta niitä tuotantoyhtiöt voivat kompensoida eri tavoin.
Työvaiheita hajautetaan
Melbournen yliopiston elokuvatutkimuksen professori Sean Cubitt kertoi elokuussa 2022 haastattelussaan The New York Timesille, että hyvin usein suurien tuotantojen virtuaaliset lavasteet rakennetaan yhdessä maassa, tehosteet suunnitellaan toisessa ja editointi tehdään kolmannessa. Tämän seurauksena ympäristökustannukset syntyvät useissa lokaatioissa, mikä tekee kestävästä kehityksestä paljon monimutkaisemman tavoitteen tuotantoyhtiöille.
Professori Cubittin mukaan elokuvateollisuus on valtava saastuttaja erityisesti suoratoistopalveluiden käyttämien mediapalvelimien vuoksi, jotka hänen mukaansa vastaavat jo suunnilleen yhtä paljon hiilidioksidipäästöistä kuin lentomatkustaminen ennen Covid19-pandemiaa.
Vastuu ja yhteiset standardit
Suuret studiot ovat yksi toisensa jälkeen todenneet tuotantojensa negatiiviset vaikutukset planeetallemme ja pyrkivät vähentämään päästöjään. Esimerkiksi Sony Picturesin The Amazing Spider-Man 2 elokuvan tuotannossa säästettiin arviolta 400 000 dollaria toimimalla kestävällä tavalla. Tämän ansiosta kyseinen elokuva olikin Sony Picturesin historian ympäristöystävällisin ja taloudellisesti menestynein elokuva.
Studiot ja elokuva-alan suuret toimijat, kuten BAFTA Isossa-Britanniassa ja yhdysvaltalainen Production Guild of America kehittävät nyt sertifiointijärjestelmiä ja tarjoavat vihreän tuotannon opastyökaluja varmistaakseen, että kaikilla media- ja viihdealan toimijoilla on mahdollisuus luoda positiivista ympäristömuutosta.
Sony Pictures aloitti omat toimenpiteensä ilmaston hyväksi vuonna 2009, jolloin se sitoutui istuttamaan yhden puun jokaista tuotantopäivää kohden missä tahansa kaupungissa, jossa tuotannon kuvaus tapahtui. Sony Pictures oli myös ensimmäinen suuri studio, jolle myönnettiin ISO 14001 -sertifikaatti. Kyseessä on ympäristöjohtamisen sertifikaatti, joka on maailman tunnetuin ympäristöasioiden hallintajärjestelmän malli.
Suoratoistopalveluiden päästötavoitteet
Kuluttajien suosima suoratoistopalvelu Netflix on asettanut omat päästötavoitteensa. Yhtiön hiilijalanjälki oli noin miljoona tonnia vuonna 2020. Netflix on suuren haasteen edessä, sillä se yrittää saavuttaa hiilineutraaliuden vuoden 2022 loppuun mennessä. Yritys aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjä ja saavuttaa hiilineutraaliuden kaikista kasvihuonekaasupäästöistä poistamalla ilmakehästä niin paljon kasvihuonekaasuja kuin yhtiö ilmakehään niitä vapauttaa.
Netflix kertoo, että noin puolet sen hiilijalanjäljestä on sen suoratoistopalvelujen fyysisessä tuotannossa. Seuraavaksi suurin osuus on yritystoiminnasta ja ostetuista hyödykkeistä koituvat päästöt, noin 45%. Pilvipalveluntarjoajien, kuten Amazon Web Services -palvelun ja Open Connect -sisällönjakeluverkoston, käytöstä koituvat päästöt ovat yhtiön mukaan noin 5%.
Kajawood Studios ottaa hiilijalanjäljen huomioon kaikissa toiminnoissa
Sotkamolainen tuotantoyhtiö Kajawood Studios on ottanut alusta lähtien huomioon toimintansa hiilijalanjäljen. Yritys myös sitoutuu YK:n Pariisin Sopimukseen. Studion sijainti luo suuren vahvuuden: logististen päästöjen vähyys. Esimerkiksi rakennusvaiheessa puutavara saadaan läheltä. Lisäksi huomion arvoista on, että sen VFX-laskentapalveluista syntyvät hiilipäästöt käytetään 95% kiinteistön lämmityksessä hyödyksi.
Kertakäyttöastioiden käyttöjä yritys pyrkii minimoimaan, ja tuotannoissa syntyvät pakolliset roskat eivät päädy luontoon tai mereen, sillä jätteiden kierrätys on Suomessa huipputasoa. Lavasteita ja pukuja myös kierrätetään mahdollisuuksien mukaan eri tuotannoissa.
Kansainvälinen ”albert” rantautuu Suomeen
Voittoa tavoittelemattoman BAFTA:n kehittämä kansainvälinen av-alan ympäristökestävyyden hanke tunnetaan nimellä ”albert”, jota käytetään laajasti jo Isossa-Britanniassa ja jonkin verran myös muualla Euroopassa.
“Albertia” ja sen hiilijalanjälkilaskuria pilotoidaan parhaillaan kotimaiselle av-kentälle. Suomessa ”albertin” toiminta on keskitetty APFI ry:n alaisuuteen. Suomalaisten tuotantojen päästöistä ei toistaiseksi juurikaan ole faktoja tarjolla. Suomen av-alan päästöjen suuruus ja laatu kokonaisuudessaan on APFI ry:n kestävän kehityksen hankepäällikön Anne Puolanteen mukaan kuin musta aukko, sillä mittaristoa ei ole aiemmin ollut olemassa. Vain osa kotimaisista tuotantoyhtiöistä kertoo vastuullisuuden olevan sen yksi perusarvoista, joten parantamisen varaa on myös sekä viestinnässä että konkreettisissa toimissa.
APFI ry järjestää myös asian tiimoilta ilmaisia koulutuksia av-alan toimijoille. “Albertin” käyttöönotto on tuotantoyhtiöille ilmaista, joka kannustaa entisestään ympäristökestävyyden huomioimiseen tuotantoprojektien suunnittelussa ja toteutuksessa. Vaikka suomalaisten tuotantojen päästöt ovat verrattain pieniä kansainvälisiin tuotantoihin, se ei kuitenkaan poista yhteistä vastuuta.
APFI ry:n Anne Puolanteen sitaatit ovat keskiviikkona 5.10.2022 järjestetystä albert-koulutuksesta. Edellä mainittua henkilöä ei ole ekskluuvisesti haastateltu artikkelia varten.
Kouluttamalla AV-alan osaajia ja sidosryhmiä luodaan työvoimaa, joka osallistuu aktiivisesti vihreämpään tuotantoon.
Myrskyn jälkeen -musiikkivideo kuvattiin sotkamolaisvoimin
Kajawood Studios mukana tuottamassa "Johannes ei kulje Jämsän kautta" elokuvaa. Lue lisää täältä!
BAFTA:n kehittämä kansainvälinen av-alan ympäristökestävyyden hanke ”albert” otetaan käyttöön nyt myös Kajawood Studiosilla.
Suomi on ollut vahvasti mukana myös monissa kansainvälisissä tuotannoissa ja maallamme on pitkä historia elokuvanteossa.
Moderni elokuvateollisuus ei olisi nykyisen kaltainen ilman monipuolisten visuaalisten tehosteiden eli FX:n käyttöä.