KAJAWOOD STUDIOS JA KUULEA - TIEDOTE KESÄKUU 2022

Kuulean teknologiainnovaatio lämmittää Kajawood Studiosin rakennukset jälkituotannosta syntyvällä hukkalämmöllä


Kajawood-elokuvastudio ja vihreän teknologian start-up-yritys Kuulea ovat sopineet merkittävästä yhteistyöstä. Pilvilaskenta- ja lämmitysratkaisuihin erikoistunut Kuulea toimittaa Sotkamoon rakennetavalle, kansainvälisten suurtuotantojen tarpeet täyttävälle elokuvastudiolle teknologian, joka mahdollistaa alueen kiinteistöjen lämmityksen elokuvan erikoistehosteiden ja jälkikäsittelyn tekemisestä syntyvällä hukkalämmöllä.

Kajawood Studios on teknologisesti yksi maailman edistyneimpiä elokuvastudiohankkeita, jossa on alusta pitäen otettu huomioon kestävät ja ekologiset ratkaisut sekä kustannustehokkaan toimintaympäristön luominen. Tästä on syntynyt täysin ainutlaatuinen studiokonsepti, mikä sisältää normaalien studioiden lisäksi mm. uutta virtuaalista studioteknologiaa, toimistotilat, tuotantotilat, lavastepajat sekä viiden tähden luksusmajoituksen studioalueella. Kajawood Studiosissa pystytään teknologisten ja studion omien innovaatioiden avulla pienentämään merkittävästi elokuvatuotantojen hiilijalanjälkeä sekä edistää kestävää kehitystä.

Vuonna 2020 perustettu Kuulea syntyi halusta hyödyntää datakeskusten laskennan sivutuotteena syntyvä hukkalämpö innovativisesti. Uniikissa, Qarnot Computingin teknologiaa hyödyntävässä konseptissa datakeskukset eli tietoa prosessoivat palvelimet sijoitetaan hajautetusti lämmityspalvelua tarvitseviin kiinteistöihin. Tietojen prosessoinnin sivutuotteena syntyvä lämpö hyödynnetään paikallisesti kiinteistöjen lämmityksessä. Pilvipalvelua käyttävän asiakkaan suurteholaskennasta syntynyt hukkalämpö hyödynnetään siis lämmityspalvelua hankkivan asiakkaan kiinteistön lämmittämiseen.

Animaatioiden tekeminen ja elokuvien visuaalisten efektien jälkituotanto kuormittaa ympäristöä merkittävästi. Esimerkiksi 90 minuutin animaatioelokuvan tekemisestä syntyy hukkalämpöä niin paljon, että sillä lämmittäisi nelihenkisen perheen käyttöveden noin 28 vuodeksi. Kajawood Studios haluaa olla edelläkävijä vastuullisessa elokuvatuotannossa. Yhteistyö Kuulean kanssa oli tästä syystä hyvin luonteva ratkaisu. Kuulean Kajawood Studiosille toimitettavat pilvilaskenta- ja lämmitysratkaisut auttavat elokuvastudiota pienentämään hiilijalanjälkeään ja toimimaan audiovisuaalisen alan kestävän kehityksen strategian mukaisesti.

– Pystymme innovaatiollamme hyödyntämään Kajawood Studiosin kiinteistössä lähes kaiken palvelimista syntyvän hukkalämmön lämmitykseen. Hiilineutraali palvelumme auttaa Kajawood Studiosia kohti ekologisempaa elokuvatuotantoa, Kuulean toimitusjohtaja Kari Koivisto kertoo.

– Haluamme olla luomassa uudenlaista ja ekologisempaa elokuvatuotantoa. Kuulean avulla saimme ratkaisun. Käytämme kiinteistössämme olevia palvelimia efekteihin ja jälkituotantoon, ja niistä sivutuotteena syntyvää hukkalämpöä elokuvastudion rakennusten lämmitykseen, mikä laskee lämmityskulujamme, Kajawoodin toimitusjohtaja Miika J. Norvanto sanoo.

Kajawood on panostanut ekologisiin energiateknologioihin. Kun esimerkiksi kesällä palvelimista syntyvää lämpöä ei pystytä hyödyntämään kiinteistöjen lämmityksessä, se varastoidaan maalämpökaivoon. Näin varastoitu lämpö on myöhemmin hyödynnettävissä ilmojen viilentyessä ja lämmitystarpeen kasvaessa. Maa- ja datalämmön rinnalla yritys hyödyntää myös aurinkoenergiaa energia- ja lämmitysratkaisuissaan.

Kuulean pilvilaskenta- ja lämmityspalvelut ovat itsessään ekologisia ja vastuullisia, minkä lisäksi pilvipalvelua käyttävä asiakas saa automaattisesti raportin siitä, kuinka paljon laskentatyöt ovat tuottaneet päästöjä. Esimerkiksi elokuva- ja tv-alan suuret toimijat, kuten Netflix, Amazon, Viaplay ja Disney+ edellyttävät jo yhteistyökumppaneiltaan yhä ekologisempia tuotantoprosesseja.

– Koemme tärkeäksi, että Kuulean järjestelmän avulla voimme jatkossa raportoida asiakkaillemme jokaisen animaation ja työprosessin hiilijalanjäljen. Uskomme, että tämä on tulevaisuuden teknologiaa kohti ekologisia ja kestäviä arvoja, sanoo Managing Partner Timo Puustinen, toinen Kajawood Studiosin perustajista.

Lisätietoa:

Chief Marketing Officer / Niina Ojala, Kuulea Oy
puhelin +358 50 5911 822
sähköposti etunimi.sukunimi@kuulea.com

Chief Executive Officer / Founder Kari Koivisto, Kuulea Oy
puhelin +358 40 774 4728
sähköposti etunimi.sukunimi@kuulea.com 

Chief Executive Officer / Founder Miika J. Norvanto, Kajawood Oy
puhelin +358 50 5397399
sähköposti etunimi@kajawood.com 

Managing Partner / Founder Timo Puustinen, Kajawood Oy
puhelin +358 40 5148 577
sähköposti etunimi@kajawood.com

Kuulea syntyi halusta hyödyntää datakeskusten laskennan sivutuo9eena syntyvä hukkalämpö innovatiivisesti. Ideasta syntyi kaksi erillistä mutta toisistaan hyötyvää palvelua: Kuulea COMPUTING ja Kuulea HEATING. Kiertotaloutta hyödyntävät hiilineutraalit pilvi- ja lämmityspalvelumme auttavat asiakasyrityksiämme saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa.

Aiheeseen liittyvää

  • All Post
  • News
  • Finnish Press
Filming possibilities in Finland

Finland's well-developed film industry infrastructure, including state-of-the-art studios and skilled professionals, makes it an attractive choice for productions of all…

The Creeps (Finnish)

The Creeps kertoo kahdesta amerikkalaisesta nuoresta, jotka valmistautuvat juhliin Vuokatin hiihtokeskuksessa järjestettävässä Monsterfest-tapahtumassa. Juhlat kuitenkin keskeytyvät, kun paikan ottaa haltuunsa…